Huvitavat meie jooksjate tegevustest

Intervjuu Raido Mittíga

12:28 17.03.2015

Intervjuus räägib Raido eelmisest hooajast ning uue hooaja eesmärkidest ja treeningutest. Saate ka teada, miks Raido vahetas eduka orienteerujana ala ja hakkas jooksjaks. Lisaks palju muudki huvitavat.

1. Kuidas jäid rahule eelmise hooajaga? Mis olid suuremad õnnestumised ja ebaõnnestumised?
Kuna tegemist oli minu esimese hooajaga jooksjana, millele läksin peale pooliku ettevalmistuse pealt, siis jäin eelmise hooajaga tegelikult väga rahule. Suuremaks õnnestumiseks olid kindlasti Eesti MV Kadriorus, kus sain 1500m 6.koha ning 5000m 4.koha. Ebaõnne nagu ei olnudki, aga kui midagi ikka välja tuua, siis 10km aeg jäi kesiseks.

2. Millised eesmärgid on käesolevaks hooajaks (2015)? Milline on põhieesmärk?
Peagi algaval hooajal tahan kõigil võistlustel stabiilselt 6 hulka joosta. Põhieesmärgiks on 5000m aeg 14:30.

3. Kuidas on läinud sügis-talvine ettevalmistus?
Ettevalmistusperiood on üldiselt läinud hästi. Olen varasemast palju rohkem jooksnud ning treeningud on kindlasti olnud kvaliteetsemad, kui kunagi varem. Kogu ettevalmistus saab tehtud Eestis.

4. Mida teed sel aastal ettevalmistuses teisiti, et võistlustel veelgi edukam olla?
Võrreldes eelmise aastaga on ettevalmistus oluliselt pikem, treeninguid palju rohkem ning sellevõrra ka treeningu maht palju suurem, mis loodetavasti toob loodetud tulemused.

5. Miks otsustasid jooksmise kasuks, kuigi olid edukas orienteerumises ja võitnud omaealiste tiitlivõistluste medaleid?
Mul oli orienteerujana nõrk kaarditehnika, mistõttu ei uskunud ma enda võimalustesse täiskasvanute tippkonkurentsis. Lisaks jäi mul nõrga kaarditehnika tõttu pidevalt hea füüsiline vorm vormistamata, millest ühel hetkel saab kõrini. Jooksmine on mulle alati meeldinud, kuna see on orienteerumise lahutamatu osa ning kuna olen selles ka hea olnud, siis tahtsin proovida, kui palju potentsiaali mul jooksjana on. Lisaks meeldib mulle jooksu puhul see, et saan alati võislustel enda võimekuse realiseerida ehk tehtud töö tulemuseks vormistada.

6. Kes on olnud sinu treenerid ja suuremad mõjutajad sportlasteel?
Orienteerumises oli minu treeneriks Nikolai Järveoja, kelle all alustasin oma sportlasteed, kui läksin 1.klassi ning tänu kellele sain orienteerujana väga head tingimused, et häid tulemusi saavutada. Jooksus olen treeninud Uno Källe käe all, mil olin Audentese Spordikoolis 2007-2008 õppeaastal, lühikest aega Endel Pärna käe all ning alates eelmise aasta jaanuarist Ahto Tatteri käe all. Lisaks on mind vahepeal treeningutega aidanud ka vend Rainis, kellel on kindlasti oma osa selles, et kunagi Audentese Spordikooli proovisin.

7. Kes on eeskuju(d) või lemmikjooksja?
Ausalt öeldes ei ole ma kellessegi väga kiindunud, aga võistlusi jälgides olen väga nautinud Juri Borzakowski, Kenenisa Bekele ja Mo Farahi esitusi.

8. Milline on lemmiktreening ja miks?
Pikk ots kodu lähedal Taevaskojas (Põlvamaal). Mulle väga meeldib metsas, kuna olen ikkagi orienteeruja ja kui tunne on hea, naudin igat sammu ning mida pikem distants, seda mõnusam. Miks just Taevaskoja? Sest selles metsas on ideaalsed rajad jooksmiseks ning lisaks ilusale männimetsale lummavad vaated laiale, suurte paljanditega Ahja jõele.

9. Milline on seni olnud lemmikvõistlus?
Orienteerumisjooksu juunioride MM Poolas 2011, minu viimane tiitlivõistlus noorteklassis.

10. Milline on olnud kõige raskem võistlus?
Eelmise aasta Tartu Jooksumaraton.

11. Millega tegeled vabal ajal?
Enamasti lihtsalt puhkan ja olen, sest lisaks jooksmisele käin tööl ja ülikoolis, mistõttu vaba aega palju ei ole. Kui mingi tegevus ikkagi välja tuua, siis olen lähitulevikus päris mitmel orienteerumisvõistlusel rajameister ehk siis, kui on aega ja tunnen, et aju suudab töötada, siis pusin orienteerumisradadega.

Autor: Ahto Tatter