Huvitavat meie jooksjate tegevustest

Kata naudib jooksmist

20:02 09.04.2021

See lugu on Sparta parimast keskmaajooksjast Katrina Stepanovast, kes viimastel talvistel Eesti meistrivõistlustel võitis 3 medalit: hõbe 800 m jooksus, pronks 1500 m ja 4 x 400 m teatejooksus.

Kata avaldab, miks ta jookseb, milline on ta lemmikdistants, millist trenni ta vihkab, millised on eesmärgid 2021.aastaks, mida ta soovitab teistele jpm.

 

Kuidas leidsid enda jaoks jooksmise?

Olen terve elu olnud väga aktiivne tüdruk, aga jooksmine oli üks viimaseid spordialasid millega tegeleda soovisin, kuigi see tuli mul ka siis väga hästi välja. 2009. aastal jooksis minu elukaaslane oma esimese maratoni Berliinis. Olin kaasas pealtvaataja rollis ning tema finishisse jõudmine sütitas ka minus soovi joosta oma esimene maraton. Sealt see jooksu armastus tekkiski.

 

Millal ja miks liitusid Spartaga?

Spartaga liitusin 2016 aasta kevadel. Olin jäänud üksinda treenima ja mu hea sõber Roman Fosti soovitas mulle ühineda Sparta jooksugrupiga.

 

Miks vahetasid maratonijooksu keskmaa vastu? Mis on sinu jaoks keskmaajooksu võlu?

Peamine põhjus, miks ma maratonijooksu keskmaa vastu välja vahetasin oli see, et ma väsisin vaimselt maratoni treeningutest ja võistlustest. Enne maratoni algust tekkis küsimus, et mida ma siin teen, ma ei viitsi ju jälle 42 km joosta. Mul ei ole nii palju kannatust, et neid trenne ja siis veel maratone joosta. Mul sai maratonidest isu täis juba peale 4ndat maratoni (kokku olen jooksnud 16 maratoni), aga soov maratoni joosta alla 3.00 tunni innustas edasi treenima. Maratoni puhul on miinus ka see, et sel võistluspäeval peab kõik klappima, et jooks väga hästi õnnestuks. Alati see kahjuks aga ei õnnestu ja siis tuleb oodata pikemalt järgmist korda. Ma ei välista, et kunagi tulevikus veel maratoni jooksen, aga hetkel on mu süda hõivatud keskmaa jaoks.

Keskmaa võlu seisneb selles, et see saab nii kiiresti läbi. Trennid on intensiivsemad, aga lühemad ja lühiajaline kannatamine mulle meeldib. Keskmaad saab joosta tihedamini, kuum ilm on pigem eelis ning kordagi ei pea mõtlema WC peatustele ning järjekorras oodates kaasnevale ajalisele kaotusele.

 

Milline on lemmikdistants?

800m on praegu minu lemmik distants, saab kiiresti joosta ning saab ruttu läbi.

 

Milline on lemmiktrenn?

Kõik lõigud 200-400m. Samuti meeldib mulle mäkkejooksu trenn (lõigu pikkus 200-300m).

 

Milline trenn on kõige raskem?

Kõige raskem on tempojooks ja pikad lõigud alates 1000m.

 

Milline on olnud seni lemmikvõistlus, mille tulemusega oled kõige rohkem rahul?

Kui vaadata maratonis ajalist numbrit, siis kindlasti Berliini maraton 2017. Jooksin mõlemad poolikud sama ajaga ning enesetunne terve jooksu ajal oli super. Ideaalilähedane jooks. Emotsionaalselt oli kõige võimsam maraton Põhja-Koreas, kus mul õnnestus maraton lõpetada naisamatööride arvestuses I kohaga, mis tõi endaga kaasa suure huvi Eesti vastu ning loomulikult ka väga palju õnnitlejaid. Kõige krooniks autasustamistseremoonia 60 000-se publiku ees.

800 m lemmikvõistlus oli peale Elbruse mäge vallutamist 2017 juuli Eesti Meistrivõistlustel 800m. Koht oli küll neljas, aga aeg 2.14 üllatas. Eestikate eelsel nädalal tegin ma null jooksutrenni, kuna mägedes seda teha ei saanud. Eks ma pabistasin väga, aga seda suurem rõõm oli finishis joostud tulemuse üle.

 

Millised on olnud su eesmärgid ja kuidas need on ajaga muutunud?

Minu eesmärgid olid pigem ajalised. Koguaeg tahtsin olla kiirem ja eelmistest võistlustest parem. Kohati unustasin ära, et ka treeningprotsessi tuleb rohkem nautida, mitte keskenduda ainult ajalistele eesmärkidele. Õnneks on ajas see mõtlemine muutunud, lasin ajalistel eesmärkidel puhata, usaldasin ennast, keskendusin trennidele ja sellega kaasnevale positiivsele tujule ning tulemused hakkasid iseenesest võistlustel paranema.

 

Millised on eesmärgid 2021.aastaks?

Ma lasen ennast 2021 eesmärkide poolt üllatada. Ajalisi eesmärke ma endale enam ei sea, teen trenni ja proovin nautida protsessi rohkem. Minu puhul on nii, kui ajalised eesmärgid on paigas, siis neid täita on raskem ja kui mingil põhjusel ei õnnestu neid täita, siis pettumus on suur.

 

Milliseid muudatusi oled teinud koroonaviiruse piirangute tõttu treeningprotsessis?

Õnneks muudatusi tegema pole pidanud. Talvel õnnestus koondise kandidaatidel hallis treenida ja õues ei ole veel piiranguid treenimiseks seatud.

 

Mida soovitad enda kogemuse põhjal inimesele, kes soovib jõuda jooksmises paremale tasemele?

Mina soovitan nautida rohkem treeningprotsessi, mida ma ise pole osanud pikalt teha ja vähem olla kinni numbrites, mida saavutada soovid. Kui sa julged juba nendest aegadest või kohtadest unistada, siis see on vaid aja küsimus, kui need realiseeritud saavad.

Autor: Ahto Tatter / Katrina Stepanova