Uudised ja teated

BOSTONI MARATONIL

21:46 19.04.2017

Ajaloolisel Bostoni maratonil osales sel aastal ka kaks spartalast

Maailma vanimal, 121.korda toimunud Bostoni maratonil osales sel aastal  40 000 osaleja seas ka kümmekond eestlast, neist 2 spartalast.

Nagu Bostonist sai 1773.aastal alguse USA iseseisvumisprotsess, nii on Bostoni Maraton maailma linnamaratonidele alusepanija. Siin joostakse katkematult alates 1897. aastast, alates 1924. aastast praegusel ühesuunalisel trassil Hopkintonist Bostonisse. Kuigi start asub finišist sadakond meetrit kõrgemal,ei ole rada  kerge – pikki ja laugeid tõuse-laskumisi on rajal üksjagu. Sel aastal raskendas olusid ka mõnevõrra ideaalsest soojem ilm.  Lisaks ajaloole teeb Bostoni maratoni eriliseks ka publik, keda on raja ääres üle poole miljoni. Kuna trass läbib teel Bostonisse mitmeid väikelinnu, siis tühja rajaäärt praktiliselt ei ole. Samuti on kohalike kaasaelmine väga emotsionaalne ja kõvahäälne.

Bostoni maraton on hinnatud ka eliitjooksjate hulgas. Kuigi rada oma eripära tõttu ametlik ei ole, osaleb igal aastal suur hulk maailma tippjooksjaid.  Sel aastal olid näiteks stardis teiste staaride kõrval maailmarekordimees Deniss Kimetto, Emmanual Mutai ja USA hetke parim, kuid maratonis suhteliselt algaja Galen Rupp. Naistest oli tuntuim kahekordne maailmameister Edna Kiplagat. Kuna ilm oli raske, siis oli ka eliidi hulgas palju ebaõnnestujaid. Meestest võitis väikese üllatusena peasoosikute hulka mittekuulunud keenlane Geoffrey Kirui , väga hea jooksu teinud Rupp kaotas talle 19 sekundiga. Naisest võitis suursoosik Kiplagat,väga tugeva debüüdi tegi USA jooksja Jordan Hasay (2:23.00)

Eestlastest oli parim Bostonis töötav Pärtel Piirimäe,kes maratonijärgsel õhtul meie väikest gruppi ka lahkelt võõrustas. Tema tulemus oli olusid arvestades igati korralik 2:53.59. Sparta jooksjatest sai Toomas Tarm ajaks 2:55.00 ja Janno Greenbaum 3: 52.09. Nii et klubidevahelises võistluses oli ProRunner  Spartast küll  seekord Bostonis parem,kuid kaks esindajat eestlaste 11st on siiski päris tubli tulemus.

Loodame jätkuval maratonikevadel meie jooksjatelt veel tublisid etteasteid!

Autor: Toomas Tarm

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.